Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΗΜΕΡΑ

 

                                  

 

     Η σύγχρονη ελληνική κουζίνα έχει πλέον υλικά που ήταν άγνωστα μέχρι τον μεσαίωνα όπως πατάτες, ντομάτες, σπανάκι, μπανάνες, καφέ και τσάι.

   Χαρακτηριστικά βότανα πια είναι ο βασιλικός, η ρίγανη, ο δυόσμος και το θυμάρι που αρωματίζουν ευχάριστα τα πιάτα. Βασικά υλικά είναι το λεμόνι, το γιαούρτι και φυσικά το ελαιόλαδο που βρίσκεται παντού.

   Η μετεξέλιξη της ελληνικής κουζίνας σε σύγχρονη αστική έγινε κυρίως μέσω της μαγειρικής του Νίκου Τσελεμεντέ. H νέα αστική κουζίνα αποφάσισε να εξοστρακίσει βάναυσα ό,τι θύμιζε την απλή σε υλικά και μέσα λαϊκή κουζίνα  με αποτέλεσμα πολλά πιάτα της ελληνικής παράδοσης που ανακαλύπτουμε ξανά να μας φαίνονται φτωχά έστω και αν έχουν πραγματική ουσία και γεύση.

   Σήμερα, δυστυχώς η διατροφή μας αλλάζει εις βάρος της υγείας μας, καθώς φεύγουμε από τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής , υπερτερεί το έτοιμο και βιομηχανοποιημένο φαγητό και η έλλειψη άσκησης  . Κάτι τέτοιο είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και της εκβιομηχάνισης του συστήματος των τροφίμων που έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα των προϊόντων διατροφής.

 

Έτσι οι κάτοικοι των αστικών κέντρων δεν έχουν επίγνωση της ποιότητας των μεταποιημένων προϊόντων που καταναλώνουν, ούτε των επιπτώσεων που έχει η παραγωγή αυτών των προϊόντων στο περιβάλλον.

  Εκπρόσωποι βιομηχανοποιημένων τροφίμων είναι η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι, τα διάφορα σπορέλαια, τα υδρογονωμένα λίπη

   Αν συγκρίνουμε τώρα την πυραμίδα των αρχαίων Ελλήνων με αυτή των νεότερων, θα διαπιστώσουμε ότι απέχουμε πολύ από τη σωστή διατροφή, αφού στην καθημερινότητά μας έχουμε εκτοπίσει τα λαχανικά και τα φρούτα εδραιώνοντας το πρόχειρο φαγητό που περιέχει αμφιβόλου ποιότητας υλικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΓΡΟΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

   Ιδιαίτερα τα νέα παιδιά καταναλώνουν όλο και συχνότερα φαγητό έξω από το σπίτι και η διατροφή αυτή γίνεται ολοένα και χειρότερη. Το γρήγορο φαγητό, δημιουργεί κατάθλιψη. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, αλλάζει τη χημική δραστηριότητα του εγκεφάλου, προκαλώντας θλίψη.

 Όλες αυτές οι παρενέργειες μας οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι είναι ανάγκη να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για ότι νομίζουμε ότι είναι υγιεινό αποφεύγοντας τις παρακάτω βλαβερές τροφές:

·        Τα ζελέ με ζάχαρη - εκτός από το ότι έχουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης, είναι γεμάτα με διάφορες χημικές ουσίες, όπως χρωστικές ουσίες και σταθεροποιητές.

·        Τα τσιπς - είναι επιζήμια και επιβλαβή για το σώμα, επειδή περιέχουν μείγμα υδατανθράκων και των λιπών.

·        Τα γλυκά και τα μπισκότα - περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες και χημικές ουσίες επικίνδυνες για τον οργανισμό μας.

Παρατηρώντας προσεκτικά τη λίστα με τις βλαβερές τροφές, ανακαλύπτουμε ότι όλοι καταναλώνουμε καθημερινά ζάχαρη και λίπη που στην ουσία δεν τις έχουμε ανάγκη. Αποτέλεσμα αυτής της κατανάλωσης είναι η φθορά του οργανισμού και η έκθεση αυτού σε καρδιοπάθειες και παχυσαρκία.

Είναι λοιπόν ανάγκη να στραφούμε στη Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο. Η μεσογειακή διατροφή έκανε διάσημη την Ελλάδα οδηγώντας τους ειδικούς ανά τον κόσμο να στρέψουν τον ενδιαφέρον τους στο «φαινόμενο της Κρήτης», όπως ονομάστηκε, χάρη στη μακροζωία του πληθυσμού του νησιού.

Πρώτοι οι Μινωίτες κατανόησαν την αξία μιας ισορροπημένης διατροφής και αυτό φαίνεται από μεγάλα πιθάρια που βρέθηκαν στα ανάκτορα της Κνωσού και στα οποία έβαζαν λάδι ελιάς, δημητριακούς καρπούς, όσπρια και μέλι

Ακόμα, ο Πλάτων στην «Πολιτεία» συνιστά στους νέους λιτή διατροφή από ψωμί, ελιές, τυρί, βολβούς και λάχανα.

 

Η αρχαία ελληνική διατροφή, αποτελεί σήμερα τη βάση πάνω στην οποία "οργανώνεται" κάθε υγιεινή δίαιτα στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

Καλλιόπη Στράντζαλη, Ευαγγελία Παντελίδου, Αγγέλικα Καρουμπάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σάββας Κωφίδης,Γιάννης Τσιμπρής

 

 

Πηγές :

http://www.kazam.gr/online/node/61005

http://docplayer.gr/4155360-I-diatrofi-ton-arhaion-ellinon-se-sygkrisi-me-ayti-ton-neoteron.html